Generalprøve på nye nettsider – Store norske er i beta

Vi har jobbet med nye nettsider siden mai. Netlife Research har jobbet med designet og strukturen og Wilhelm Joys Andersen og Berge Schwebs Bjørlo har gjort den tekniske jobben. Nå nærmer vi oss mål. Men vi må ha innspill fra dere som bruker oss og er fagansvarlige hos oss for å kunne lage en virkelig god nettside. Derfor lanserer vi nettsidene våre i beta først – en kopi av snl.no med det nye designet der du kan teste og kritisere. Den andre grunnen til at vi har en generalprøve før vi får helt nye nettsider, er at det er mye som går galt under en generalprøve. Fra september av har vi hatt litt over en million besøkende i måneden, og hvis noe går galt på hovedsidene når vi gir dem nytt design, gjør vi livet surt for veldig mange. Vi håper at generalprøven kan luke ut de verste feilene før vi kjører premiere i 2012.

Vi har hatt litt problemer med serveren, men nå er betaen oppe igjen og kan finnes her. På betaen kan du lese og bla rundt i leksikonet, og vi hører gjerne fra dere med alle innspill i kommentarfeltet her. Dere kan også dele tanker og kommentarer på mail: redaksjon@nettleksikon.no. Hvis du foretrekker å ta det på telefon, kan du snakke med hovedredaktør Anne Marit Godal på nummer 910 09 086. Vi gleder oss!

Bildet er tatt av QuintaRoo og er tilgjengelig under en CC BY-NC-SA-lisens.

Det er foreløpig ikke mulig å skrive og redigere artikler på betaen, så det må fortsatt gjøres på de vanlige nettsidene våre, men ting kommer til å komme på plass litt etter litt. Hvis dere kommer til et sted hvor vi foreløpig ikke har ferdige nettsider, vil dere støte på karen som er avbildet her. Det er en vicuña, som du kan lese om i leksikonet her. Vi har et bilde av en vicuña fordi serveren vår heter det.

20 svar til “Generalprøve på nye nettsider – Store norske er i beta”

  1. Hei! Det er fordi vi tydeligvis feirer generalprøven vår med at Ruby on rails døde. Så nå sitter vi på telefonen til utvikler-Wilhelm som jobber på spreng. Stakkars lille nettsiden

  1. Hei! Som jeg skrev over, så var vi nok litt overivrige da vi la ut lenken, for nå døde programmet som driver betaen på oss. Men jeg tipper det skal være i orden igjen om ti minutter. Prøv igjen!

 1. Hei,

  Lenken til betaen virker ikke…
  Firefox klarte ikke å opprette en tilkobling til tjeneren på kvagga.oslo.snl.no:8080.

 2. Jeg tok en titt. Håper kildehenvisninger kommer inn etterhvert, så man kan dobbetsjekke opplysningene som står der selv. Jeg søkte på hva søkefeltet foreslo jeg skulle søke på, «Kanariøyene», og fant en feil på rimelig kort tid.

  Veldig bra at det ikke er et sånt stort «Kvalitetssikret»-stempel på som det var i gamle dager. 🙂

  Når er det planlagt drift?

 3. Hei og takk for tilbakemelding!

  Vi har ikke noe system for å legge inn kildehenvisninger løpende i teksten foreløpig, men en fotnotefunksjon er under utvikling og kommer på plass etterhvert. Finner du feil i tekstene nå er det beste å legge inn endringsforslag rett i artiklene, ved å bruke funksjonen «foreslå endring».

  På Kanariøyene har vi en veldig flink fagansvarlig som kommer til å følge opp så snart han har fått beskjed om hva som er feil: http://snl.no/Kanari%C3%B8yene

  Dato for endelig lansering vil avhenge veldig av hvordan betatestingen går, men vi krysser fingra og håper det skjer før vinteren er over.

  HIlsen Georg Kjøll
  Redaktør

  1. Takk for svar, betaen deres ramlet ned igjen så jeg fikk ikke tipset om noe feil. Det er arealet på Tenerife som ikke er helt riktig (ser ut som en arvefeil fra gamle snl.no).

   Håper de fleste artiklene også i fremtiden vil være lisensiert fritt.

   Mvh Tor Arne

   1. Ja, vi håper også at så mye som mulig innhold hos oss blir lagt ut med fri lisens, men det finnes noen strukturelle utfordringer rundt dette.

    Hvis du følger linken min over kommer du inn i den «gamle» versjonen av SNL, og der er det mulig å legge inn endringsforslag eller kommentarer selv om betaen ikke holder seg på beina.

    Hilsen Georg

 4. Dette var ikke spesielt vellykka, synes jeg. Artiklene innledes med et flere linjer langt kategoritre, som jeg gjetter på at mange ikke skjønner – og de fleste ikke er interessert i. Typografisk er det vesentlige (brødteksten) vanskelig å skille ut fra alt det andre – som i korte artikler er veldig mye. Fagansvarlig framheves med farga felt og utheva skrift – og i en del tilfeller bilde. I korte artikler som får plass i ett skjermbilde, framstår fagansvarlig som viktigere enn artikkelemnet. Søkefunksjonen gir liste også når en søker eksplisitt på artikkelens tittel. Her trengs mer arbeid.

  1. Hei og takk for tilbakemelding! Innspillene dine er alle notert, og noen av tingene du peker på sammenfaller med momenter vi ble veldig oppmerksomme på i løpet av brukertesting i går. Søkefunksjonen har absolutt forbedringspotensial, og vi er enige om at det er viktig at skillet mellom leksikonteksten og «metateksten» er markert godt nok.

   Hilsen Georg

  2. Hei

   Takk for tilbakemelding. Du skriver at «brødteksten er vanskelig å skille ut fra alt det andre». Har du et eksempel på en slik artikkel?

  1. Ja jøss. Firefox er en ganske annen verden enn Explorer. Syntes i grunnen det var rart at dere hadde gått for noe så sloppy som det IE viser. Men en slik forskjell mellom nettlesere kan dere vel ikke leve med (eller av).

   Så skal jeg etter hvert se om jeg har noe plagsom kritikk å komme med av den virkelige versjonen.

 5. Hei! Jeg har vært flittig bruker av snl i mange år og abonnerte da det var mulig.
  Jeg har ved flere anledninger påpekt den følgende mangelen ved Store Norske leksikon:

  DET ER ALTFOR LITE BILDER I ARTIKLENE!!!!!

  Både Wikipedia, og for så vidt også papirversjonen av Store Norske Leksikon er mye bedre på formidling ved hjelp av bilder.

  For å teste betaversjonen (som forøvrig har et fint design) søkte jeg på et ord som jeg har testet også i tidligere versjoner, nemlig «sildesalaten». Jeg har sittet i noen minutter nå og prøvd å finne ut hvordan sildesalaten ser ut, ved hjelp av SNL på nett. Jeg har til nå ikke klart å finne et eneste bilde av det aktuelle flagget.
  Når man søker på «sildesalaten» i wikipedia kommer det flere bilder av aktuelle flagg og til og med et bilde av en sildesalat på den første siden man kommer til.

  Siden jeg har prøvd tilsvarende før uten hell tenkte jeg at jeg i tillegg skulle forsøke å søke på andre ord som det er naturlig å illustrere med bilder eller tegninger i artiklene. Jeg søkte på «blåklokke» og «boeing 747».

  Ingen bilder!!!!

  Jeg gjorde enda et forsøk med et søkeord som også burde generere lydresultater, nemlig «kjøttmeis». Her fikk jeg faktisk et bilde i artikkelen om kjøttmeisen, og en ekstra artikkel som inneholdt lyden til kjøttmeis. Mye bedre. Men så søkte jeg på andre fugler, og ble skuffet igjen over at bildene mangler. Lydfilene til fuglene kunne også med fordel vært lagt inn i selve artikkelen om fuglen jeg hadde søkt på.

  Dere må ikke glemme at kunnskap er så mye mer enn tekstbasert kunnskap. Det minste dere kan gjøre er å legge opp til at alt som kan ses på en skjerm blir innlemmet i deres kunnskapsformidling. Det burde også vært lagt opp til at ting som kan høres på høyttalerne til en datamaskin er en større del av deres formidling.

  Jeg ønsker meg at tekst, lyd og bilde (og evt. video) legges inn i selve artikkelen eller at det i det minste er tilgjengelig med kun ett klikk fra hovedartikkelen.

  Jeg ønsker meg dessuten at når søkeordet treffer ord i tittelen på en artikkel så blir disse treffene langt høyere prioritert enn treff som kun gjelder ord langt nede i artikkelteksten. Når man søker på Kjøttmeis, så bør selvsagt artikkelen om kjøttmeis åpne seg direkte, og så får sekundære treff og mer perifere treff ligge som linker ute på siden.

  Hilsen en ganske frustrert men alltid vitebegjærlig bruker.
  Sverre Melvær Øgaard

 6. Hei Sverre Melvær Øgaard

  Takk for innspill.

  Vi har en stor jobb foran oss når det gjelder bilder. Her trenger vi hjelp av alle dere som bruker leksikonet, og som kanskje sitter på gode bilder av kjøttmeis eller blåklokker. Alle kan nemlig legge inn bilder på lik linje med endringsforslag. Les mer om hvilke bilder som kan brukes i leksikonet i FAQ øverst på bloggen.

  Hva angår Boeing 747 har jeg hatt en lengre korrespondanse med Mr. Blecher i Boeing om tilgang til deres bildearkiv, men vi anses desverre ikke som viktige nok til det. Men vi finner det på annet vis. Yngve Jarslett, fagansvarlig for flytyper, har en forbilledlig bildebruk i sine artikler. Se feks F35.

  Når det gjelder lyd, så har vi for lite av dette, men vi har overraskende mange fuglelyder og kanskje litt for mange nasjonalsanger.

  Leksikonet har kun en video. Den ligger under artikkelen melkefeber. Det vil bli mulighet til å embedde youtube klipp det nye designet.

  Sildesalaten burde ligget her: http://beta.snl.no/Norge/flagg_og_v%C3%A5pen
  Legger du inn en kommentar på dette under artikkelen så vil fagansvarlig for flagg sikkert være takknemlig for innspill.

  Beste hilsen Kjell-Olav , redaksjonssekretær

Stengt for kommentarar.