Slik blir det nye søket

Da jeg overtok jobben med nettsidene til Store norske leksikon, var det én ting folk var misfornøyde med: Søket. Siden storparten av brukerne våre er inne i leksikonet for å søke etter artikler, er søket den viktigste enkeltfunksjonen i leksikonet. Et søk som ikke fungerer, er et leksikon som ikke fungerer.

For å fikse søket vårt, har vi måttet jobbe både teknisk, redaksjonelt og designmessig. Under følger alle endingene vi har gjort, samt en smugkikk på det nye designet.

Redaksjonelle endringer

Det første vi fant ut når vi gikk søket etter i sømmene, var at folk «gikk seg bort» i søkeresultatene våre. 1 av 2 fant ikke det de lette etter, selv om artikkelen de så etter dukket opp i søket. For å endre det, måtte vi gjøre det enklere for folk å skjønne at de hadde funnet de de lette etter. Dette betydde å redusere mengden alternativer. Her er noen av tingene vi har fjernet fra søket:

 1. Alle registerartiklene. Du skal være sikker på at den første artikkelen du trykker på, faktisk er en artikkel, ikke en henvisningen til treff 2 i søket.
 2. Alle lydfiler og bildefiler. Du skal bare få «rene» leksikonartikler.
 3. Vi har oppfordret fagansvarlige til å fjerne ukjente mellomnavn og lite kjente navn på temaer fra overskriftene sine, og legge dem i artikkeltekstene istedet. Det er fordi du skal kunne finne «Lenin» uten å kunne mellomnavnene hans.

I tillegg har vi begynt å ta i bruk nøkkelord-feltet mer aktivt, slik at vi kan sørge for at artikler dukker opp i søket på relaterte søkeord, ikke bare selve søkeordet. I det nye designet vil nøkkelordfeltet være tydeligere enn i dagens redigeringsgrensesnitt. Jeg er ikke overrasket hvis du som fagansvarlig ikke har lagt merke til det (c:

Tekniske endringer

Teknisk sett står søkefeltet ganske likt som det gjorde da vi begynte. I tiden fremover vil vi endre en del ting. De står under i prioritert rekkefølge.

 1. Artikkelforslag/brukerartikler og personlige artikler skal ut av søkeresultatene. Vi lager et eget brukersøk istedet, og gjør artikkelforslag utelukkende tilgjengelig for innloggede brukere. Grunnen til det sistnevnte, er at vi ikke vil at Google skal hente opp dårlige forslag som reelle SNL-artikler. Det ligger mye ubehandlet grums i arkivet av brukerartikler, og vi rekker ikke behandle alt med det første. Ergo skal de skjules for alle andre enn fagansvarlige, registrerte brukere og redaktører.
 2. Vi skiller de tre leksikonene våre, Store norske leksikon, Store medisinske leksikon og Norsk biografisk leksikon i tre separate søk. Det er fordi å få to treff i «tarm», et vanlig og et med (SML) bak, er ganske forvirrende for en bruker som lurer på hvilken artikkel hun skal lese om tarm. Dessuten ser vi av statistikken at mange leter etter egne søk i utelukkende SML og NBL. Det har vi tenkt å gi dem.
 3. Relevante treff vil bli tatt ut av sideboksen og inkludert i de vanlige treffene for å bli mer synlige.

Kryssordsøket

Visste du at SNL har et kryssordsøk? Det visste ikke vi da vi overtok, vi lurte bare på hvorfor statistikken var preget av søkeord som så slik ut:

_od_

Det viser seg at et søk på _od_, gir deg et treff i artikkelen «Bodø». Du kan faktisk søke etter ord uten å kjenne til alle bokstavene i SNL. Etter litt Googling viste det seg at dette er en funksjon mange techsavy kryssordentusiaster kjenner til. Vi kommer til å la kryssordsøket være som det er, og muligens bare promotere det litt bedre. Vi har også kommet frem til at kryssordsøket også er et rimordbok-søk. Et søk på _ar, gir alle enstavelsesord som slutter på «ar». Bra når du skal skrive konfirmasjonssang.

Endringer i desinget

Her passer det best å vise to bilder:

Her er dagens søk, med treff i både SNL og NBL, samt relevante treff på siden.

Her ser du søkesiden slik den kommer til å se ut i det nye designet. Du får SNL, SML, NBL og leksikonfolk (redaktører, fagansvarlige, brukere og feiljegere) i hver sine faner, selv om du har søkt på Jens Stoltenberg i et søkefelt. Du kan også se hvordan designet kommer til å bli i forhold til font og fargevalg. Vi går for mer «papiraktig» font og bakgrunn, med fargene til det gamle papirleksikonet. Pent, ikke sant? Du kan klikke på bildet for å se en stor utgave.

Designet er laget av Thord Foss, og Ida Aalen og Eirik Rønjum har planlagt struktur og interaksjonsdesign. Alle vi i leksikonredaksjonen har selvfølgelig også planlagt, tenkt, kritisert og kommet med forslag. Hva synes du?

Vi kommer til å slippe flere og flere ferdige bildefiler av designet etterhvert som vi blir helt enige med oss selv. Heng med!

15 svar til “Slik blir det nye søket”

 1. Gratulerer med nytt og lekkert design. Klassisk-moderne, minst en divisjon opp i forhold til det gamle.

  1. Takk! Veldig glad for å høre at du liker det! Flinke designer-Thord har prøvd å blande den gamle leksikonestetikken med veldig moderne grep. Resultatet er noe vi håper at skal se _mer_ ut som et leksikon enn det de nåværende nettsidene gjør.

 2. Jeg er nysgjerrig på tanken bak fanene på toppen vs. en alternativ plassering til venstre/høyre for søkeresultatet. Er det annen funksjonalitet eller innhold som er planlagt plassert til høyre/venstre, eller skal luften fremheve søkeresultatet?

  Designet er lekkert!

 3. Enig – designet er lekkert. Artikkelen blir stående for seg selv med mye luft på begge sider. Leseren skal dessuten veiledes videre via knappene og en innholdsfortegnelse over andre relevante artikler.

 4. 1. Fint design. Flott at det står på hver fane hvor mange treff man kan finne i hvert verk, det gir god oversikt.

  2. Når det gjelder brukervennlighet vil søkefunksjonen komme til å henge langt bak svært mange andre søkemotorer dersom det ikke automatisk kommer opp forslag til søkeord (basert på hva som faktisk finnes av trefford i databasen) etterhvert som brukeren skriver inn de første bokstavene i søkefeltet. Jeg savner dette i beskrivelsen av de tekniske endringene som dere skal gjennomføre, men antar at det kommer allikevel? Hvis tror jeg at søkesiden dessverre vil bære tydelig preg av å være «forrige generasjon», på tross av det fine designet.

  3. Har dere vurdert å lage en filterfunksjon i trefflisten (eller evt. i en utvidet «avansert søk»-side), slik at man kan velge å kun se treff innenfor en bestemt kategori/fagfelt? I eksempelet med Stoltenberg kunne det kanskje være nyttig å ha muligheten til å filtrere bort alle andre treff enn de som er i kategorien «SAMTIDSHISTORIE I NORGE»? Det vil nok være særlig relevant dersom man søker på mer alminnelige ord.

  4. Jeg savner sorteringsvalg i trefflisten (alfabetisk/kronologisk/sortert etter kategori) innenfor hver fane. Er det et bevisst valg?

  Foreløpig vurdering: B (minus)

 5. Marius – eg lover deg: Vi er enda meir utolmodige. I mellomtida har vi flytta sørvar frå NB. Samtidig fekk vi litt betre råd, og då valde vi å gjere jobben meir grundig. Altså: Det tar lengre tid, men det blir betre. Snart får du snik-kikke på ny forside.

  Tusen takk for supre innspel, Alf! Søkjefunskjonen er eit skikkeleg gamaldags treskeverk. Vi arbeider definitivt på saka. Filter og sorteringsalternativ er ein god idé.

Stengt for kommentarar.