Store norske julekalender, 21. desember

Vi gjør stas på de 24 mest produktive fagansvarlige i Store norske, og den 4. mest aktive er Egil Arnt Gundersen, fagansvarlig for korps og korpsmusikk.

Egil Arnt Gundersen er komponist, pensjonert bankmann og har flere utgivelser om korpsmusikk bak seg. Han har tidligere skrevet for Norsk biografisk leksikon og ble huket inn som fagansvarlig etter å ha skrevet og kommentert på snl.no.

Leksikonet har også nytt godt av hans store kunnskap om blåseinstrumenter, og redaksjonen mistenker QuizDan for å ha bitt seg merke i Gundersens oppdateringer av engelsk horn.

Hva jobber du med i leksikonet nå?
Jeg har fullført artikler om John Philip Sousa og om US Marine Band. Det jeg i min ungdom som korpsmusiker hørte om enkelte som besøkte USA, var at han «spilte med Sousa». Så jeg drev litt research i flere år i den forbindelse. Hva fant jeg? Jo, – at det var en person som hadde opptrådd med Sousa og hans band, men det var ikke en mann, det var en kvinne og instrumentet var stemmen. Så nå holder jeg på med en artikkel til snl om sopranen Nora Fauchald (1898-1971) født på Toten, utdannet i USA og Oslo, solist med Sousa og hans korps 1923-28. Såvidt vites den eneste fra Norge som oppnådde å spille under hans taktstokk.

Hva er din favorittartikkel i leksikonet?
Av mine egne ting? Forsøker hele tiden å skrive bedre og bedre på «leksikonmanér» så de siste er kanskje de beste? Jeg sier John Philip Sousa-artikkelen.

Har du et nyttårsforsett som fagansvarlig?
Jeg har rukket å gå gjennom/utfylle de fleste artikler som lå i mitt ansvarsområde fra før, så nå kan jeg begynne å skrive om emner jeg mener bør med. Dette betyr norske og utenlandske komponister (mange du ikke finner i norske leksika) musikkorps (i Forsvaret bl.a.) organisasjoner/institusjoner, korpsinstrumenter m.m.
Nyttårsforsettet er å forsøke å skrive bedre og å dekke det viktigste i hele ansvarsområdet med hovedvekt på emner ikke omtalt tidligere. Kanskje det kan komme noen ønsker? Og kanskje det kan komme musikkeksempler i snl også?

Ellers vil jeg legge til at det er fint å få lov til å skrive for snl. Det er mange kunnskapsrike mennesker som sammen skal løfte det fram, og jeg ønsker alle en God Jul og videre fremgang i 2012!

God jul til deg også Egil! Hilsen redaksjonen