Store norske julekalender, 23. desember

Vi gjør stas på de 24 mest produktive fagansvarlige i leksikonet. Den nest mest produktive i Store norske leksikon i 2011 heter Dag Leraand og han er ikke snau. Han er faganvarlig for samtidshistorie i Angola, Bahrain, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Djibouti, Egypt, Elfenbenskysten, Eritrea, Etiopia, Forente arabiske emirater, Gambia, Ghana, Guinea, for ikke å glemme Guinea-Bissau, Irak, Israel, Jemen, Jordan, Kapp Verde, Kenya og Komorene. Nå er ikke Komorende der det skjer mest, men om du legger til  Kuwait, Kypros, Lesotho, Libanon, Liberia, Libya, Madagaskar, Mali, Marokko, Mauritania, Mauritius, så blir det litt- og så var det Mosambik, Namibia, Niger, Nigeria, Oman, Palestina, Qatar, Réunion, Rwanda, São Tomé og Príncipe. Legger vi til  Saudi-Arabia, Senegal, Seychellene, Sierra Leone, Somalia, Sør-Afrika, Sør-Sudan, Sudan, Swaziland, Syria, Tanzania, Togo, Tsjad, Uganda, Vest-Sahara, Zambia og  Zimbabwe, ja da har man et dagsverk. Leraand har også ansvaret for kategorien med det litt pussige navnet  Midt-Østen generelt  og han har i løpet av høsten gitt kategorien Fredsbevarende operasjoner et skikkelig løft.

Tre spørsmål til dagens fagansvarlige

Hva jobber du med i leksikonet nå?

Vesentlig gjennomgående restrukturering av landartiklene, dvs den samlede framstilling av enkeltland, med Egypt som pilot. Dertil prøver jeg nokså løpende å holde særlig Libya og Syria oppdatert, samtidig som jeg forsøker å fylle på med omtaler av internasjonale militære operasjoner.

Hva er din favorittartikkel i leksikonet?

Av de over 200 000? Blir vel gjerne den en sist hadde nytte av, og da kan nevnes den om teatersjef Henry Gleditsch, et av de ti sonofrene som ble henrettet av tyskerne på Falstad under unntakstilstanden i Trøndelag i oktober 1942. Han var en standhaftig brikke i den sivile motstandskampen, holdningskampen, som er noe jeg jobber med for tiden, dog ikke for SNL!

Har du et nyttårsforsett som fagansvarlig?

Få avhendet mest mulig av det jeg har hatt ansvar for fra papirutgave-epoken, og gå i dybden på det jeg blir sittende igjen med!

Takk for innsatsen i 2011! God juleferie Dag Leraand. Det har du sannelig fortjent.  Dag Leraand har forøvrig ansvar for Historiske riker i Øst-Afrika, Sentral-Afrika, i sørlige Afrika og i Vest-Afrika.