Store norske julekalender, 9. desember

Velkommen til Store norske julekalender! Vi kårer de 24 mest produktive fagansvarlige i år, og vi har kommet til den 16de mest produktive! Det er Cecilie Endresen, fagansvarlig for Albania, albansk historie og albansk litteratur. Hun har en doktorgrad i religionsvitenskap, og har jobbet mange år på Balkan og snakker albansk. Hun er førstelektor på religionshistorie på UiO.

Noen spørsmål om fagansvaret ditt:

–  Hva jobber du med i leksikonet nå?

Ingenting, har dratt en månd til Indonesia! Men jeg tenkte å skrive mer om Albania film – media – musikk – litteratur – religion – politikk når jeg kommer hjem. Og legge inn litt mer om fargerike og/eller kjente albanere, politikere, forfattere og Mor Teresa.

– Hva er favorittartikkelen din i leksikonet?

Inntil den om det samaritanske alfabetet kommer, må jeg nok svare den om jiddisch, debutartikkelen til min venn Pål Johansen, Språk-Pål som jeg kaller ham. Jeg sa han måtte foreslå seg selv som fagansvarlig på et eller annet med språk siden han allikevel kan nesten alle, og det bra han fikk ansvaret for skriftspråk eller skrifttegn. Han har drømt om å lage fine leksikon med rikholdige alfabetoversikter siden han var liten, så det kommer til å bli veldig fint.

– Har du noen leksikonforsetter for 2012?

Skrive nøkternt, etterrettelig og oppdatert om Albania og tilgrensende temaer, så mye som mulig siden slikt er vanskelig å få tak i, og forhåpentligvis på en måte som gjør at færrest mulig blir provosert fordi ikke alles de forskjellige Sannhetene der får monopol. Det siste kan kanskje bli en utfordring, kjenner jeg temaet Balkan/religion/politikk rett. Jeg har også en liten ambisjon om å lære meg kommaregler snart.

Utrolig spennende, Cecilie! Vi gleder oss til neste år! Følg med på julekalenderen i morgen, også! Det er nye fagansvarlige hver dag!