Hva gjør du hvis du finner feil i leksikonet?

Det er mange, mange, mange feil og mangler i artikkelbasen vår. Vi vet det, du vet det og de fagansvarlige vet det. Vi fikser flere og flere feil hver dag, fordi flere og flere oppdaterer artiklene. Men det er over 200 000 artikler, og mange av dem har ikke fått noe kjærlighet siden 2005. Det betyr at hvis du finner en feil, er den ikke et enslig unntak. Den er en av mange. Heldigvis kan du hjelpe oss å fikse!

Slik kan du fikse feil i SNL

Er det en liten feil?

For eksempel feil dødsdato på en biografi? Eller står det ikke at Beate Grimsrud ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for En dåre fri? Kort sagt: Trenger du bare å legge til eller trekke fra en setning i artikkelen? Trykk på «Foreslå endring» og skriv artikkelen slik du vil ha den. Trykk på «Lagre og send inn som forslag», og så vil den fagansvarlige vurdere den. Vil du forsikre deg om at forslaget blir godkjent, legger du til en kilde på hvor du har opplysningen din fra i kommentarfeltet under artikkelen. Da kan den fagansvarlige sjekke fakta raskere, og godkjenne endringen din raskere.

Er det en stor feil?

Større feil er mer jobb. Det kan være en artikkel som er skrevet med et rart premiss, som Best med bart påpeker i blogginnlegget sitt om Store norske leksikons artikkel om transseksualitet.  Eller det kan være store historiske hull, som Yngve Jarslett har påpekt om artiklene våre om amerikanske generaler. Det står ikke et ord om folkemordet på den amerikanske urbefolkningen. En tredje type stor feil kan være at utgangspunktet for artikkelen er på tur, som den gamle artikkelen vi pleide å ha om engelsk horn. Den tok utgangspunkt i at navnet på hornet kom fra at instrumentet var mye brukt i England. Det stemmer ikke. Det tok litt tid, men vi fikk en ny og mye bedre. Det store feil har til felles er at det er vanskelig å rette dem opp uten å snakke sammen. Det er vanskelig å «rette» artikkelen, når den kanskje både bør bytte tittel, bytte kategori, få ny fagansvarlig og skrives helt om.

Derfor er det lurt å starte å påpeke store feil i kommentarfeltet under artikkelen. Legg ved kilder, og lenk gjerne til et blogginnlegg du har skrevet om problemene med artikkelen vår om du får for lite plass. Så kan du begynne å foreslå endringer til artikkelen. Den fagansvarlig kommer til å svare deg i kommentarfeltet. Større feil krever litt større tålmodighet fra deg som finner dem, men å fikse dem gjør leksikonet mye, mye bedre.

Hva om artikkelen ikke har en fagansvarlig?

Da er det redaktøren som godkjenner retting av små feil. Om du finner en stor feil, leter vi enda mer intensivt etter en ny fagansvarlig. Men det er desverre sånn at områder der det ikke er fagansvarlige oppdateres sjeldnere og har flere feil. Den mest effektive måten å sørge for at en stor feil blir rettet i et område uten fagansvarlig, er å gjøre det selv.

Jeg fikk ikke godkjent endringen min og jeg fikk ingen forklaring

Alle avviste endringsforslag er synelige i historikken, og kan ankes til redaksjonen. Send oss en mail.

Kan jeg ikke bare sende feilen jeg fant på mail til redaksjonen, da?

Nei. Hvis du sender oss en mail om en artikkel du vil ha endret, kommer vil til å vise deg til dette blogginnlegget. Du må endre artikkelen selv. Å ringe meg hjem og si «Det er noe rart i artikkelen om Brev og besøksforbud» hjelper ingenting.

God feilfiksing!

Eitt innspel til «Hva gjør du hvis du finner feil i leksikonet?»

  1. Mesteparten av det som handler om Palestina er faktafeil, palestina har aldri vært noen egen stat i den regionen ca 70-100 år etter jesus død og oppstandelse, Det var romeriket som satte navnet Palestina på området i ett forsøk på å utradere landet israel, for å få jødene og de første kristne til å glemme glemme jesus og Israel, navnet palestina ble brukt som en samlebetegnelse judea og samaria( palestian -2 må §1 også forandres , men det er ikke mulig §1 er uforanderlig. Dermed ar ett område i regionen. Det har aldri eksistert noen palestinsk stat eller ett palestinsk bestående av arabere, det gjør ikke i dag heller,de kom hovedsakelig fra transjordan og syria, libanon,ogaserte de andre arabiske landene i regionen, det ble bestemt i st.remo erklæringen og balefour konferansen at jødene skulle få palestina som en fremtidig stat, dette kan dokumenteres gjennom st.remo erklæringen, om øsnkelig kan jeg oversende denne dokumentasjonen men den er tilgjengelig på andre nettbaserte leksika under navnet st.remoærklæringen, staten israel ble opprettet av jødene i i 1947-48, etter det ble sendt ut tilbud til arberene hvor de ble tilbudt å dele landet etter FN sin delingsplan 3 ganger avslo araberene dette og gikk til krig mot israel istedet for det i 1948, det har aldri vært noen palestinsk president(statsleder) før arafat ei heller har aldri eksistert noen palestinsk stat med palestinsk leder, noe annet vil være historieforfalskning.

Stengt for kommentarar.