Store norske leksikon var kjent for gode artikler om verdens land. Men i overgangen fra papir til nett fikk artiklene seg en knekk. Landartiklene ble klippet opp og sammenhengen forsvant. Vinterens store prosjekt er å løfte artiklene fram igjen.
Vi har en solid grunnmur
Store norske leksikon har standardisert informasjon om alt fra næringsliv, historie, utdanningssektor og kultur for alle verdens land. Men mange melder tilbake om at det er vanskelig å finne fram i artiklene våre. Derfor har redaksjonen i samarbeid med Dag Leraand, leksikonarbeider gjennom mange år, utarbeidet en ny mal for artiklene.
Målet er å gi leseren mer sammenhengende informasjon om hvert enkelt land.
De nye landartiklene skal:
- gi en oppsummerende og helhetlig introduksjon til landet
- gi informasjon inndelt i tematiske avsnitt, som «Geografi og miljø» og «Folk og samfunn».
- lenker videre til fordypningsartikler
- være klare og lettleste. Skoleelever er en viktig målgruppe for artiklene.
De tidligere artiklene ser slik ut: Ungarn. De nye artiklene ser forløpig slik ut: Egypt. Her jobber vi med litt nytt design, så vi får også en oppsussing på utseende over jul;)
Til nå er følgende land oppdatert:
- Spania
- Nord-Korea
- Sør-Korea
- Sveits
- Australia
- Canada
- Qatar
- Turkmenistan
- Libanon
- Maldivene
- Syria
- Portugal
- Belgia
- Polen
- Paraguay
- Albania
- Malawi.
Og flere er underveis!
Dette er bare begynnelsen
I første omgang er det hovedsiden om landene vi «pusser opp». Men informasjonen om et land er mye mer enn det. Til alle land finnes egne tekster om historie, kultur, næringsliv, befolkning med mer. Her har vi artikler, men disse må også oppdateres og pusses opp.
Redaksjonen jobber med å lage egne maler for disse artiklene, slik at artiklene beholder en standardisert struktur på tvers av landene. Når hovedartiklene om et land er på plass, vil vi fortsette å oppdatere fordypningsartiklene.
På lengre sikt er ambisjonen flere standardiserte metadata, bedre kartløsninger, muligheter for å knytte artiklene sammen i serier, tagging av artikler med mer. Basisen for dette er likevel arbeidet vi gjør nå – at vi har solide, velstrukturerte tekster om hvert enkelt land.
Et felles løft
Artiklene i om verdens land er en av bærebjelkene i leksikonet. De leses av mange, og har skoleelever som en sentral målgruppe. Å løfte dem fram er påtrengende. Fram til jul er målet å få på plass 40 nye landartikler, i løpet av 2013 vil vi ha på plass resten.
Er du fagansvarlig for et land, er det bare å ta tak! Du finner malen for landartikler her.
Og vi blir svært glade for tips om folk som kan bli gode landspesialister. Ta kontakt i kommentarfeltet eller send en e-post.