Flunkende ny bildevisning

Fredag 26. april rullet vi ut en ny versjon av bildevisningen på snl.no. Det har vært en lang prosess, etter at vi ble nødt til å skrote det gamle systemet for bildelagring og –visning i forbindelse med lansering av nye nettsider i fjor. Men det foreløpige sluttresultatet er veldig mye penere og mer funksjonelt enn hva vi noensinne har hatt, og et skikkelig løft for leksikonet.

Hva er nytt?

Først og fremst gir det nye systemet støtte for å vise bilder i større format på selve artikkelsiden. Mens det i gamle dager lå små klikkepunkter (thumbnails) ved siden av artikkelteksten, vil nå bilder i god nok oppløsning spise seg inn i artikkelteksten, og gjøre sidene mer dynamiske.

Artikkelen om designeren Aud Gloppen, skrevet og bearbeidet av fagansvarlig Katrine Kalleklev, er blitt skikkelig fin med ny visning (faksimile fra snl.no).
Artikkelen om designeren Aud Gloppen, skrevet og bearbeidet av fagansvarlig Katrine Kalleklev, er blitt skikkelig fin med ny bildevisning (faksimile fra snl.no).

Er bildene store nok (definert som over 540 piksler for landskapsbilder, og over 375 piksler for portrettbilder) har vi også fått en såkalt «in-line» bildeforstørringsfunksjon. Dette innebærer at ved å klikke på enkelte bilder, vil man kunne få opp en forstørret visning som flytter på teksten og legger seg midt i skjermen.

For et par flotte eksempler på hvordan dette funker anbefales spesielt artikkelen Aud Gloppen og oppføringen om planeten Venus.

Hvis en artikkel har mange bilder gjør en ny og kul funksjon at disse legger seg i et «bildegalleri» under artikkelteksten, eller en gitt mellomoverskrift. Hvis man klikker på disse kommer bildene opp i en separat visning i fullt format.

Leser du en artikkel med mange bilder på mobil, vil galleriet legge seg i en «karusell», hvor du kan dra fingeren over skjermen for å navigere mellom de ulike illustrasjonene.

Sjekk ut artiklene om Naturgeografi i Albania og Dolomittene for å se noen fine eksempler!

Har en artikkel mange nok bilder, legger de seg inn i et eget bildegalleri (faksimile fra snl.no).

Bildeplassering

Alle opplastede bilder legger seg i en egen «mediakolonne» i det nye systemet. For å velge i hvilken rekkefølge de legger seg har vi hittil kunnet klikke og dra bildene for å velge hvor de plasseres seg i forhold til hverandre. Men for å få bedre kontroll over hvor bildene plasseres i forhold til teksten i en lengre artikkel, er det nå mulig å knytte bilder til spesifikke mellomoverskrifter.

Når du nå laster opp et nytt bilde, må du spesifisere om det skal legges øverst i artikkelen, eller om det skal plasseres til et gitt underavsnitt. Legger du tre eller flere bilder til samme mellomoverskrift, vil de plassere seg i et galleri nederst i avsnittet.

I tillegg til bildefunksjonalitetene har vi, etter Netlifes anbefalinger, samlet de fleste inngangene til artikkelredigering i en egen meny på venstre hånd, som blir synlige for innloggede fagansvarlige.

I en overgangsfase…

Som med alle større tekniske endringer på en plattform – særlig en som har så massive mengder innhold som snl.no – er det en del barnesykdommer og småfeil som dukker opp. Noe tekst har lagt seg med pussig formatering, noen avsnitt har skjult seg i visning fordi artikkelen inneholder to identiske mellomoverskrifter, mens redigeringsmenyen gjør at plasseringen av bilder blir feil for innloggede brukere. Dette er problemer vi løser litt etter litt, men alle mistanker om feil er det fint om dere rapportere i kommentarfeltet her, eller i e-post til meg eller Erik.

Vi har også til gode å få på plass en funksjonalitet slik at alle brukere kan foreslå bilder overalt, og et nytt, trinnvis bildeopplastningssystem som er ferdig tegnet og prototypet. Dette er ting vi jobber videre med, og vil komme på plass mellom flere større utviklingsprosjekter som skal styres i land på snl.no i løpet av våren/sommeren.

I tillegg er det mange bilder som ikke viser seg optimalt på siden fordi de er i liten oppløsning, eller har hvit bakgrunn, eller ligger usorterte. Mye av dette kan man, ved hjelp av enkle grep, bedre radikalt.

…og slik så det ut på de gamle nettsidene. Faksimile fra artikkelen Norge på snl.no, 19.12.2010, lastet ned via Internet Archive.

Har du, som fagansvarlig, lange artikler i din portefølje, kan du ved å trykke på redigeringsknappen under et gitt bilde, velge hvor det bør stå i artikkelen, om det ligger knyttet til en mellomoverskrift eller hører hjemme i en gallerivisning.

Ligger noe med for liten oppløsning og du har muligheten til å få tak i en større versjon av samme bilde, kan du laste opp dette på nytt og se forbedring. Ved hjelp av enkle, gratis bildebehandlingsprogrammer kan du gjøre bakgrunner gjennomsiktige, beskjære og formatere bilder slik at de kan tilpasses teksten og gjøre artiklene enda penere.

Vi er veldig spent på å høre deres tilbakemeldinger og hva dere tenker om systemet. Vi vil etter hvert legge ut tekniske instrukser, guider til bilderedigering, med mer, og gleder oss over at snl.no har tatt et nytt, stort skritt mot en bedre totalopplevelse for brukere og skribenter.

11 svar til “Flunkende ny bildevisning”

 1. Jeg foreslår at hvis man trykker «forstørr» på et bilde, og så trykker «forstørr» på et annet bilde, så vil det forrige bildet automatisk forminskes igjen 🙂

  1. Hei Ida. Takk for innspill på billedopplastningssystemet vårt. Vi setter pris på din tilbakemelding 😉 Skal legge inn det punktet på lista til Wilhelm nå.

  1. Det var varierende om artikler hadde «forfatternavn» i den gamle papirutgaven, men Kaare Aksnes skrev så godt som alle artiklene på papir. Grunnen til at han står som forfatter nå, var nok bare fordi han fikk navnet sitt på den gamle artikkelen.

   Navngivelse for forfattere fungerer som følger: Hvis du har endret 80% av teksten eller mer er du forfatter alene. Hvis du har endret 30% – 80% av teksten har du rett til å stå som medforfatter, som Rignes gjør i denne artikkelen. Lenker, språkvask og struktur er en del av artikkelen og nok til å bli medforfatter. For å kunne være forfatter alene må bidraget derimot være mer substansielt.

 2. Kanskje har de allereie skrive noko om likande problem ein eller anna stad, men: Flott med ny bildevisning! Ikkje like flott i artikkelen om runer – her er nemleg dei mange runeteikna i brødteksten limt inn som bilder, ser det ut til, og den nye bildevisninga gjer at alle bilda blir samla i eit «galleri» nederst i artikkelen.

  Dette fører igjen til setningar som:

  «En tredje a-rune er (av eller ). ble , ble eller , s ble »

  og:

  «I det norrøne stuttrunealfabetet skifter h med , m med (slik alltid på Man), «s med . b har formene , , , .»

  No finnast det eigne fontar for runeskrift (Gullhornet, Gullskoen), men eg veit ikkje om det vil løyse problemet?

   1. Hei Sine

    Du har rett i at denne artikkelen ikke er spesielt pen. Artikler med spesialtegn ble et problem allerede ved omleggingen til nye nettsider i fjor, og vi har ikke noen god løsning for dette klart ennå. Vi har ikke mulighet for å legge om fontene i artikkelvisningen (vi bruker idag Droid Sans på all brødtekst i artikler) så det må være om denne fonten har støtte for runetegn. Eventuelt må vi implementere et script som «oversetter» skrift til runer i visning, noe som ville vært en parallell løsning som noe vi utvikler for matematiske formler. Et tredje alternativ er å skrive om artikkelen slik at den ikke henviser til illustrasjoner i løpende tekst, men at runebilder kan virke «supplerende» i artikkelens høyre marg.

    Vet du om hvilke løsninger som valgt på andre nettsider, eller om det er noen lure folk som har tenkt høyt om dette andre steder?

    Alt godt fra Georg

    1. Hmm… eg har dessverre ikkje kjennskap til noko god løysing her. Men kvifor ser det ut til å fungere når eg skriv inn runeteikna med Unicode? Det skal det vel strengt tatt ikkje gjere, når Droid Sans ikkje støttar dette?

  1. Du har helt rett. Droid støtter runetegn. Det viser seg å være nettleseren min (Chrome) som har et problem som gjør at fontvalget blir overstyrt i enkelte tilfeller, mens i Firefox går det helt fint. Jeg gjorde en kjapp test i redigeringsverktøyet vårt her: http://snl.no/Test/presisert_f%C3%B8rst

   Så da gjelder det bare at en kyndig person melder seg frivillig til å redigere artikkelen og legger inn de relevante runene på riktige plasser, så kan jeg skanne illustrasjonene fra papirleksikonet på nytt og slette alle de gamle bildefilene.

   Føler du deg kallet, Sine? 🙂

   Alt godt fra Georg

   1. Ja, eg føler meg eigentleg litt kalla. Eg får riktignok ikkje gjort det med det første, men sannsynligvis med det andre. Nokre av bilda må likevel med på spesifikke plassar – dei som viser heile runerekker. Eg veit ikkje heilt korleis desse kan bli plassert riktig, men det finn eg sikkert ut.

  2. Så supert! Jeg kan sende deg en skannet versjon av papirartikkelen, som viser hvordan ting skulle ligge og hvilke runer som skulle hvor, på e-post. Hvis du ikke har lyst til å legge ut e-postadressen her kan du sende din kontaktinfo til georg [at] snl.no.

Stengt for kommentarar.