Har du gamle papirleksikon liggende?

Oppdatering: Vi har fått alle utgavene vi trengte av Store norske leksikon og forløperne. Takk til alle som hjalp til. Dersom du har utgaver av andre norske leksikon som du vil bli kvitt kan du skrive en kommentar, så kan vi se om vi trenger det (vi kjøper ikke).

De færreste har bruk for papirleksikon i dag, med unntak for redaksjonen i Store norske leksikon: Selv om SNL nå er heldigitale og bare på nett, er det viktig å kunne se tilbake! Det er nyttig for oss å kunne se opphavet til de digitale tekstene, både for å se på endringer og for å finne utgangspunktet for de artiklene vi har i dag.

Redaksjonen har flere sett av både Store norske leksikon og konversasjonsleksikaene til Gyldendal og Aschehoug (i tillegg til ymse andre oppslagsverk fra inn- og utland). Men vi mangler fremdeles noen, og som dere kan se, er det plass i hyllene – og flere ledige stuevegger, hvis vi får behov for det!

Er det noen av våre venner der ute som kan hjelpe oss med å supplere samlingen vår? De verkene vi først og fremst mangler, er

 • Store norske leksikon, 1. utgave fra 1978 (vi har 4. og 5. opplag av denne, fra 1983 og 1984)
 • Aschehougs Illustreret norsk konversationsleksikon, 1. utgave (6 bind, 1907–1913)
 • Aschehougs konversasjonsleksikon, 3. utgave (15 bind, 1939–1951)
 • Aschehougs konversasjonsleksikon, 4. utgave (18 bind, 1954–1961)
 • Gyldendals store konversasjonsleksikon, 1. utgave (4 bind, 1960), gjerne med supplementbindet fra 1966
 • Gyldendals store konversasjonsleksikon 2. utgave (5 bind, 1967), gjerne med supplementbind fra 1972

Hvis dere bor i rimelig kjøreavstand fra Oslo, kommer vi gjerne innom for å hente bøkene. Hvis ikke, dekker vi selvfølgelig portoutgifter.

Dersom du har andre norske leksikon, for eksempel Norsk allkunnebok, Arbeidernes leksikon e.l., blir vi også glade om du tar kontakt!

Skriv gjerne til oss på Facebook.

Hvis du ikke har Facebook kan du skrive en kommentar nedenfor eller sende en e-post til redaksjonen@snl.no.

Oppdatering: Vi har fått alle utgavene vi trengte av Store norske leksikon, Aschehoughs leksikon, Cappelens leksikon m.m.  Takk til alle som hjalp til. Dersom du har utgaver av andre norske leksikon som du vil bli kvitt kan du skrive en kommentar, så kan vi se om vi trenger det (vi kjøper ikke).

23 svar til “Har du gamle papirleksikon liggende?”

 1. Aschehougs konversasjons leksikon ny utgave 1939 – 52 – 15 bind. Diverse litteraturhistorier Cappelen verdenslitteraturen 1-12, Norges litteraturhistorie Cappelen 1-6

  1. Hei Tone! Vi er absolutt interessert i den utgaven av Aschehougs konversasjonsleksikon. 🙂 Bor du i, eller i nærheten av, Oslo? (Du kan godt sende oss en e-post til redaksjonen@snl.no hvis du ikke vil skrive hvor du bor i kommentarfeltet.)

 2. Har det store Norske leksikon som er på 4 bind som ikke er i bruk lenger. Dette kjøpte jeg på 1960 tallet og var mye i bruk da barna var små, nå ligger det å tar en plass i bokhylla. Har også musikkens verden stående i bokhylla som ble kjøpt på 1950 tallet.

  1. Hei Birger! Er det Gyldendals konversasjonsleksikon i 4 bind du har? Det er vi i så fall interessert i. 🙂 Hvis du kan sjekke utgivelsesåret, hadde det vært flott.

   Bor du i, eller i nærheten av, Oslo? (Du kan godt sende oss en e-post til redaksjonen@snl.no hvis du ikke vil skrive hvor du bor i kommentarfeltet.)

  2. Hei!
   Eg har FOKUS familieleksikon 1-6 frå 1959.
   Har også Norsk konversjonsleksikon (Kringla heimsims) 1-6 frå 1932. Dei er alle i fin stand.
   Er nokon av desse av interesse?

 3. Ser at de leitar etter leksikon de manglar. Eg veit ikkje kor interessert der er i
  dei eg sit med: 24 av Salmonsens konversations leksikon – som ektemannen min ikkje ville gje frå seg, men nå er han borte – så dei er ialle fall ledige.
  Helsing Åshild Ulstrup

  1. Hei Åshild! Det kan godt hende vi er interessert i en utgave av Salmonsens, hvis det er komplett og ganske pent. Hva er utgivelsesåret?

 4. Hei, jeg har Gyldendal Konversasjons leksikon i 12 bind utgitt i 1933 som dere kan få om dere er interesert.

 5. Jeg har Aschehougs konversasjonsleksikon, 4. utgave (18 bind, 1954–1961), inkludert supplementsbind fra 1962. Er dere interessert? Må i tilfelle hentes i Oslo.

  1. Hei Jardar! Det var veldig hyggelig av deg, men vi har allerede fått et eksemplar av 4. utgave. 🙂

 6. Hei Anne!
  I høst avtalte vi levering av 1. utgave av Aschehoug med leilighetsskyss til Oslo. Nå er vi her, hos datter og familie i Traverveien 4 på Årvoll. Inger og jeg blir her noen dager, ellers er det datter Elin som må kontaktes. Jeg har tlf 90884703.
  Hilsen Bjørn Sæther

 7. Vi har Aschehoug konversasjonsleksikon, ny utgave, 1939, 15 bind + ett supplementsbind av 1952. Kan det være av interesse?

  1. Vi har fått alle utgavene nå, så trenger ikke flere. Tusen takk for at du ville hjelpe.

 8. Hei, jeg har 12 bind Aschehoug og Gyldendals store Norske leksikon. 1978 – 1981. Pent brukt. Kan det være av interesse?

 9. Vi kan om et par pr vurdere å gi fra oss: Nordisk Familjebok, 34 bind fra 1904 -1922 pluss de fire supplementsbindene, god stand, skinnrygg, og Salmonsens andreutgave, 1893 -1907, 18 bind pluss ett supplementsbind. Salmonsens har noen løse skinnrygger, ellers bra. Er dette av interesse for dere? Med vennlig hilsen Ingrid Aavatsmark

 10. Hei!
  Jeg har Gyldendals store konversasjonsleksikon i 4 bind fra 1960 som jeg gjerne gir bort.

 11. Jeg har Aschehoug og Gyldendals store norske leksikon fra 1991. Interessert?

 12. Eg har glede av mine 12 bind Store norske leksikon enno. Når eg les i dei, er det svært variert lesnad, og eg les om ting som eg sikkert aldri hadde kome på å slå opp i eit nettleksikon. Slik sett utfyller dei kvarandre fint.

Stengt for kommentarar.