En halv million korona-kroner til norske forfattere

Oppdatering: PENGENE ER FORDELT

Gjennom et samarbeid med Store norske leksikon bevilger NFFO nå en halv million kroner til norske, faglitterære forfattere som blir rammet av avlyste oppdrag i koronaens tid.

– De siste dagene har vi sett og hørt en rekke norske forfattere og kunstnere som nå fortviler over tapte inntekter på grunn av avlyste oppdrag. Frilansere har en skjør økonomi, og jeg har den største forståelse for deres fortvilelse, sier Geir Hønneland, styreleder i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO).

Ekstraordinære tiltak

– Derfor har vårt styre i dag gått inn for å bevilge 500 000 kroner til faglitterære frilansere, for å finansiere nye oppdrag.

Initiativet til tiltaket kommer fra Store norske leksikon (SNL), som i likhet med NFFO har fått mange henvendelser fra forfattere som nå mister viktige oppdragsinntekter.

– Svært mange av landets dyktigste kunnskapsformidlere er frilansere, og disse rammes hardt av en situasjon som denne, der foredrag og kulturarrangementer blir avlyst. Da er det fantastisk at NFFO stiller midler til disposisjon for SNL. Det gir oss mulighet til å gi disse menneskene ekstra oppdrag gjennom perioden med ekstraordinære tiltak, sier Erik Bolstad, sjefredaktør i SNL.

– De mest leste artiklene hos oss er gode og oppdatere, men vi skulle gjerne ha oppdatert og utvidet med enda flere. Interessen for å bruke snl.no er veldig stor, lesertallene stiger kraftig. I fjor ble våre artikler lest 93 millioner ganger, sier Bolstad.

250 artikler

Og nå blir det oppgraderinger. En halv million kroner i honorar utgjør 250 dybdeartikler på snl.no. Nå er de på jakt etter frilansforfattere som kan være interessert i oppdrag – med øyeblikkelig oppstart.

Tiltaket er primært rettet mot frilansere som ikke har fast jobb, og som har mistet inntekt som følge av koronapandemien – både dem som allerede er blant SNLs faste fagfolk og de som kunne tenke seg å bli bidragsytere for første gang.

Store norske leksikon har til sammen 180 000 artikler på alle fagområder. Artiklene skrives, oppdateres og kvalitetssikres av fagfolk. Foto: Store norske leksikon

5 svar til “En halv million korona-kroner til norske forfattere”

  1. Bidrar gjerne til å skrive mer for SNL. Og hvis det blir en ekstra skjerv til undertegnet blir jeg veldig glad.

    På mandag fikk jeg melding om at det er ubekreftet når jeg kan skrive flere artikler for Samler & Antikkbørsen. Har skrevet for de siden 2001.

    I går mistet jeg 30 000 for et oppdrag jeg gjort for et firma som nå blir nedlagt/konkurs.

    Som 100 prosent frilanser ble pengekranen skrudd til null i løpet av to dager.

    Så for øyeblikket går jeg ca 30 000 i minus per måned.

  2. Jeg er fagansvarlig for åtte biologiske emner. Hittil i år har jeg produsert ca. 40 000 tegn, hovedsakelig om slanger. Det er mange av mine artikler som trenger oppdatering, og jeg har i tillegg mye stoff liggende for nye artikler. For tiden er jeg uten fast arbeid, og det hadde vært av stor verdi for meg å kunne få muligheten til å legge ned vesentlig større arbeidsmengde på artikler for SNL de nærmeste månedene.

Stengt for kommentarar.