En unik formidler har gått bort

Audun Dybdahl gikk bort 22. juni 2021, 76 år gammel. Han var historiker og professor emeritus ved NTNU, og en av Store norske leksikons aller fremste formidlere.

I 2017 ble redaksjonen kontaktet med disse ordene: «Jeg er mer enn alminnelig interessert i gjenstander knyttet til det gamle samfunnet, og er litt forundret over hvor lite som er publisert om slike forhold i leksikonet.» Dette ble begynnelsen på et formidabelt arbeid med å formidle norsk kulturhistorie til allmennheten.

Audun Dybdahl skrev på få år 587 artikler om gjenstander som var i bruk i vår nære historie, om merkedager, skikker og ritualer. Samme hva vi trengte svar på, kunne Audun bidra, alltid lun og hyggelig. Han leverte fra første stund helt ferdige leksikonartikler av høy kvalitet. Arbeidskapasiteten var stor, og han skrev nye artikler, bidro med avsnitt om kulturhistorie til andre fagansvarliges artikler og fant stadig nye fagområder hvor han kunne forvandle knappe stikkord til fyldige og interessante tekster. Til slutt sto han som fagansvarlig for 10 kategorier og 712 artikler. Takket være hans formidling, kan nye generasjoner få innsikt i liv, arbeid og kultur i Norge fra tidligere tider. Manglet vi illustrasjoner, gikk han ut på museet sitt på gården og tok bilder selv, som han lastet opp i leksikonet. Han vil bli dypt savnet av alle han samarbeidet med.

Artiklene Audun skrev er blant de mest leste i Store norske leksikon, og det vil de fortsette å være lenge. Vi, og framtidige lesere, er takknemlige for arven han etterlater seg. 

Audun Dybdahl Foto: KJELL DAHLE/Fosna-Folket

Her er et utvalg av Audun Dybdahls beste artikler i Store norske leksikon: