Honorar og skatt for 2021

Info til dem som har fått honorar fra SNL for 2021.

Dette må du gjøre

Sjekk om honoraret du har fått fra SNL står på skattemeldingen din for 2021. Dersom honoraret står der trenger du ikke gjøre noe mer, og du trenger heller ikke å lese videre på denne sida.

Dersom du allerede har levert skattemeldingen din uten at honoraret fra SNL var med, må du sende inn korrigert skattemelding. Det er enkelt å gjøre: Bare logg inn på skatteetaten.no og endre de innsendte opplysningene. Se nedenfor.

Frist for å levere skattemelding er 30. april (31. mai dersom du er næringsdrivende).

Forklaring

SNL rapporterte utbetalte honorar for 2021 til Skatteetaten på vanlig måte i januar i år. I mars meldte flere fagansvarlige fra om at honoraret ikke hadde dukka opp på skattemeldingene deres, og flere fortalte også at de plutselig hadde fått krav om å levere næringsspesifikasjon (tidligere kalt næringsoppgave).

SNL har vært i kontakt med Skattetaten om dette i over en måned. De har gjort endringer i hvordan de behandler innrapportert «Godtgjøring til opphaver til åndsverk» (som er det SNL rapporterer inn, tidligere kalt royalties). Skattetaten har ikke varslet at de har gjort endringer, og skriver heller ikke noe om dette i veilederne sine.

Vi har ikke fått noen fornuftige svar, og skriver derfor denne teksten for å hjelpe alle til å fylle ut skattemeldingen sin på riktig måte. Vi vet ikke hvor mange som er berørt av disse problemene, og Skatteetaten kan heller ikke svare på det.

Alle som fikk honorar fra SNL for 2021 fikk årsoppgave på e-post 14. januar. Du har fått tilsendt summen på nytt i e-post 21. april. Summen er for honorar opptjent i 2021, som enten er utbetalt i perioden februar-desember 2021 eller i januar 2022.

Legg til honoraret fra SNL i skattemeldingen

Dersom honoraret fra SNL ikke står i skattemeldingen din, må du legge det til.


Dersom honoraret ikke står i skattemeldingen, og du IKKE har fått krav om å levere næringsoppgave

Åpne skattemeldingen, rull ned til «Ønsker du å oppgi andre opplysninger under temaet Arbeid, trygd og pensjon?», trykk på «Se hva du kan legge til», velg «Næring», og så «Inntekter, kostnader, formue og gjeld fra næringsvirksomhet» og deretter «Andre næringsinntekter».

Fyll ut slik:

  • Utbetalt av: Store norske leksikon
  • Næringstype: Annen næring
  • Næringsinntekt rapportert inn fra tredjepart: Summen du har fått utbetalt (står i årsoppgaven du fikk på e-post 14. januar

Dersom honoraret ikke står i skattemeldingen, og du HAR fått krav om å levere næringsoppgave

Du har trolig fått krav om å sende inn næringsoppgave fordi du har hatt inntekter fra flere steder. Du må summere sammen inntektene og eventuelle utgifter du har hatt.

Åpne skattemeldingen, rull ned til «Ønsker du å oppgi andre opplysninger under temaet Arbeid, trygd og pensjon?», trykk på «Se hva du kan legge til», velg «Næring», og så «Inntekter, kostnader, formue og gjeld fra næringsvirksomhet» og deretter «Gå til næringsspesifikasjon».

Du får så noen innledende spørsmål før du kan fylle ut skjemaet. Skatteetaten har en god veileder for utfylling av næringsspesifikasjonen.


Har du et enkeltpersonforetak som du ikke bruker?

Det lønner seg å slette inaktive enkeltpersonforetak. Da får du færre krav om rapportering m.m.