Nye krefter i SNL: Kjersti Kanestrøm Lie 

For halvannen måned siden begynte Kjersti i SNL-redaksjonen som redaktør og kommunikasjonsansvarlig. Men hvem er hun egentlig?

Vi går rett på sak: Hva var det som ga deg lyst til å søke denne jobben?

Det var faktisk at jobbannonsen var så god! Den skilte seg litt ut, og den ga meg inntrykk av at dette var et veldig fint sted å være. Jeg har hatt mange ulike jobber, og jeg var ute etter å finne et godt sted å lande. Det er utrolig viktig å trives på jobben.

Jeg tenkte selvsagt også at dette var et sted der jeg kunne bruke kompetansen min, og jeg likte at annonsen stilte krav til at man måtte ta litt ansvar selv; at man ble forventet å forberede seg – lese årsmelding, tenke over ting og skrive en ordentlig søknad. Jeg følte litt at man ble invitert inn i en veldig hyggelig (og flink) gjeng!

Hvordan var førsteinntrykket ditt da du kom til oss? 

Førsteinntrykket var faktisk en fest hjemme hos sjefredaktør Erik! Og etterpå satt jeg særlig igjen med følelsen av at alle er veldig sosialt kompetente. Den følelsen fikk jeg også da jeg kom på kontoret. Jeg setter meg aldri ned med en av kollegene mine uten å finne noe å snakke om. Alle kan mye om forskjellige ting, uten å være besserwissere – og folk har ganske forskjellig bakgrunn, så man går ikke tom for temaer. Det er dessuten en veldig åpen og inkluderende gjeng. 

Og etter de første par ukene, kan du si noe om hvordan jobben er?

Det er jo et overveldende sted å begynne å jobbe! Jeg skal for eksempel ha ansvar for HELE Sør-Amerika og store deler av Afrika, i tillegg til politikk og offentlig forvaltning, klima og masse annet … Til å begynne med jobbet jeg mest med å holde hodet litt kaldt og ikke bli overveldet. Heldigvis blir jeg ikke så lett stresset og handlingslammet. Jeg skjønte at jeg måtte ta én ting om gangen og prioritere – men det er jo en million ting man skal gjøre. 

Det er en jobb der man får mye tillit og mye ansvar. Jeg har rukket å gjøre mye forskjellig allerede; jeg har møtt mange fagansvarlige, arrangert årsmøte, hatt skype-møte med det latviske leksikonet. Man får mye kastet på seg, og så må man rope om hjelp før man drukner. Men det går fint! Og det er veldig lett å be de andre redaktørene om hjelp.

Akkurat det å jobbe med tekst som redaktør var noe jeg kjente til fra før. Og den delen av jobben kan man alltid sette seg ned med hvis man trenger litt roligere og mer forutsigbar jobbing.

Jeg vil si at jobben så langt har vært mer variert enn jeg trodde, og det er morsomt. Jeg liker variasjon.

Hva er det du skal jobbe med? Og hvilke av fagene ba du spesielt om å få?

Jeg har fått alle temaene jeg ønsket meg! Alt jeg er utdannet innen – statsvitenskap og internasjonale relasjoner – og i grunnen alt jeg er interessert i også. For eksempel Latin-Amerika, der jeg har vært mye både under studier og i jobb. Afrika er også et område jeg alltid har vært interessert i – jeg bodde der som barn og har jobbet litt der som journalist, og ser frem til å kunne sette meg mer inn i det nå. Jeg har også fått klima, byutvikling, tekstil og håndarbeid og mote, og dessuten hagebruk. Og tekstil, søm og hagebruk er jo to av hobbyene mine. 

Jeg føler egentlig at porteføljen min i leksikonet er et ganske godt portrett av meg som person! Meteorologi er vel det feltet jeg kan minst om, men det er jo interessant. Jeg har møtt den gjengen som har ansvar for dette fagområdet nå, og gleder meg til å jobbe sammen med dem.

Kan du si noe om hva jobben som kommunikasjonsansvarlig går ut på?

Den delen av jobben har vært litt underprioritert frem til nå, for det har vært så mye annet. Og det er jo en jobb jeg skal gjøre i samarbeid med ledelsen og redaksjonen, men hovedpoenget bør være å formidle til andre enn de som allerede leser leksikon hva vi driver med og hvorfor vi finnes – og å være tilgjengelig for folk som vil vite mer om oss. Vi skal nok lage en kommunikasjonsstrategi, og det blir spennende. Sammen med Tomaris har jeg dessuten begynt å jobbe med hvordan vi bruker sosiale medier. Jeg tror vi kan nå ut til flere, og andre grupper, enn det vi gjør nå, og det er det morsomt å drive med.

Du har blant annet jobbet med radio, prosjektledelse og internasjonale forhold. Hvordan tenker du at de erfaringene vil kunne komme til nytte i denne jobben?

Det at jeg har gjort mye forskjellig gjør kanskje at jeg tenker litt annerledes, litt utenfor boksen, og jeg håper at jeg kan bidra til nye måter å gjøre ting på. Og så er jeg veldig sånn at jeg synes ikke det er farlig å kaste seg ut i nye ting – det går som regel bra. 

Et  fellestrekk for jobbene mine er at jeg har jobbet mye med folk, både i Norge og internasjonalt, og det er jo alltid nyttig i denne jobben. Både med tanke på å nå ut med nye prosjekter, nå ut til nye målgrupper, og fordi vi skal rekruttere og samarbeide med mange forskjellige folk som fagansvarlige. Og fagfolk kan jo være veldig ulike, selv om de alle er profesjonelle og faglig dyktige. 

Kan du fortelle noe morsomt om deg selv som ikke står på CV-en?

Jeg har hoppet 110 meter i strikk en gang, på grensen mellom Zambia og Zimbabwe!

Hva preger hverdagen din ut over jobben?

Jeg har vel en ganske hektisk hverdag med barnehagehenting, jobb, middag og alt det der. Men jeg er flink til å klemme inn hyggelige ting. Småbarnstiden har jo vært litt pandemipreget så langt, men det er viktig for meg å ta meg tid til opplevelser – som å gå på konsert og teater og sånt med venner. Selv når det er travelt og jeg er sliten, så er det godt å oppleve verden.

Hva gjør du hvis du skal slappe av og kose deg en helg?

Jeg elsker å være på tur! Det kan være i skogen i nabolaget eller med campingbilen, eller lengre turer – jeg er glad i å være ute, gjerne med bål. Det er godt å komme seg ut av huset og gjøre noe annet sammen med folk jeg er glad i. Jeg slapper også veldig av når jeg syr. 

Og jeg ser en del på TV, men blir ikke egentlig så avslappet av det, tror jeg … Jeg slapper nok mest av når jeg gjør noe, men ikke trenger å bruke hodet så mye!