For første gang har Store norske leksikon ansatt en redaktør som er jurist. Hun heter Mina Hennum Mohseni og er opprinnelig fra Eidsvoll. Her får du sjansen til å bli bedre kjent med dette fyrverkeriet av en person – som er langt over middels glad i regler og system.
Du har vært her et par måneder. Hvordan har førsteinntrykket vært?
Det er veldig hyggelig og gøy. Og så er det fortsatt litt overveldende. Men da jeg startet fikk jeg beskjed om at slik kom det å være slik i cirka tre måneder, så jeg er ikke så veldig stressa.
Jeg har jobbet her i fem år og synes fortsatt det er kaotisk og overveldende, så det er ingenting å bekymre seg over. Og nå skal det satses på jus, ikke sant?
Det skal det! Jus angår alle, absolutt alle, hele tiden, på alle områder av livet. Så alle har veldig nytte av godt jus-stoff i et leksikon.
Hvor mange jus-artikler har vi?
Oi, det vet jeg ikke faktisk (vi har mer enn 3500, red.anm.). Men det skal bli enda fler. Det skal bli mange!
Hva gjorde du før du kom hit?
Jeg har jobbet to ganger i Universitetsforlaget, blant annet med fagmagasinet Juridika Innsikt. Og mellom der jobbet jeg med barns rettigheter i en stiftelse.
Men hvorfor leksikon, da?
Jeg hadde lyst til å jobbe med jus og språk og redaksjonelle ting. Det er ikke så mange steder hvor man kan holde på med den kombinasjonen. Jeg synes det er kjempespennende alt som har å gjøre med språk og tilgjengeliggjøring og sånt. Jus er jo språk. Det handler om å tolke språk. Og når nyansene er så viktige som de er i jus, så trenger man å bruke hele språket.
Hvis du tenker tilbake til før du begynte å jobbe her, hva syntes du om jus-artiklene våre?
At de var bra, men at det var mye jeg savnet artikler om. For eksempel om flere rettsområder. Ikke bare selve lovene, men hele rettsområder som ofte reguleres av flere lover. For eksempel: Hva er velferdsrett? Hva handler hele dette området om? Det savnet jeg, og det gleder jeg meg til å få flere artikler på.
Er det noe spesielt med jus-stoffet som er annerledes enn andre artikler i leksikonet?
Det er litt som med medisin, det kan få litt dramatiske konsekvenser om noe er upresist. Og det er jo utfordrende, for det må skrives klart og enkelt. Man trenger ikke alle detaljene i et allmennleksikon, men det må — ikke — bli — upresist! Balansen mellom å gjøre det tilgjengelig, og ikke gjøre det så enkelt at det blir feil – det er kunsten.
De språklige nyansene er ekstremt viktige i jus. Hvis noen står i en rettssal og trekker frem en definisjon fra leksikonet som argument for hvordan noe skal forstås, så er det jo kjempeviktig at artikkelen er både veldig god og veldig presis.
Men hva gjør du når du ikke er på jobb, da?
Jeg gjør mye forskjellig organisasjonsarbeid. Det tar mye tid, men jeg synes det er gøy og meningsfullt! Og så er jeg glad i å reise – men det har det jo blitt lite av de siste to årene. Og så er jeg glad i å lese.
Hva leser du?
Noen ganger leser jeg biografier. Andre ganger synes jeg det er veldig fint å lese poesi. Mye forskjellig. Som student leste jeg veldig mye faglitteratur, selvsagt. Ellers så er jeg glad i å ha gjester. Hjemme hos meg. Masse folk.
Lager du maten?
Samboeren min lager maten, hehe.
Fortell og én ting som vi ikke vet om deg.
Dette er litt flaut: Jeg lever sammen med en veldig aktiv kvisser. Hver helg tar vi masse aviskvisser sammen. Men der jeg står sterkere enn ham det er på kjendisnyheter. Der kan jeg briljere, og der er han kjempedårlig!
Men det er jo kjempebra for oss. For vi kvisser jo hver dag. Så å ha noen som er på kjendisnyhetene, det er viktig!